Żywność wygodna

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj

Żywność wygodna

  • (1) Produkty spożywcze (zob. żywność) otrzymane w wyniku przetwarzania surowców z wykorzystaniem działań zalecanych przez dobrą praktykę produkcyjną, które nadają wyrobom pożądaną trwałość i umożliwiają szybkie przygotowanie z nich, lub w połączeniu z innymi przetworzonymi składnikami, bezpiecznych posiłków.
  • (2) Produkty spożywcze zapewniające konsumentowi możliwość szybkiego przygotowania posiłku. W zależności od stopnia przetworzenia jest to żywność gotowa do: (a) obróbki wstępnej (ang.: ready to process), (b) obróbki kulinarnej (ang.: ready to kitchen), (c) obróbki termicznej (ang.: ready to cook), (d) podgrzania (ang.: ready to heat), (e) spożycia / pobrania (ang.: ready to eat / ready to serve)

Ang.: Convenience food