Zalecane spożycie

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj

Zalecane spożycie (zalecana dzienna podaż, zalecane dzienne spożycie, wzorcowe spożycie dla populacji, referencyjne spożycie dla populacji, RDA, RNI, PRI) - norma żywienia pokrywająca zapotrzebowanie na składniki odżywcze prawie wszystkich (97,5%) zdrowych, prawidłowo odżywionych osób wchodzących w skład określonej grupy. Jest przeznaczona do planowania i oceny (jakościowej i ilościowej) spożycia żywności w żywieniu indywidualnym. Nie powinna być stosowana do planowania średniego spożycia dla grup. Ilościowo, odpowiada średniemu zapotrzebowaniu grupy plus 2 odchylenia standardowe. Termin “zalecane dzienne spożycie” jest zwyczajowo stosowany w dietetyce jako ilość składników pokarmowych, które powinny być spożywane średnio na dobę przez przeciętnego, dorosłego człowieka. Ang.: Recommended intake, recommended dietary allowances, reference nutrient intake, population reference intake, RDA, RNI, PRI