Błonnik pokarmowy: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "'''Błonnik pokarmowy (błonnik, włókno pokarmowe)''' - nieodżywczy składnik pokarmowy, obejmujący heterogenną grupę substancji polisacha...") |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Błonnik pokarmowy (błonnik, włókno pokarmowe)''' - nieodżywczy [[składniki pokarmowe|składnik pokarmowy]], obejmujący heterogenną grupę substancji polisacharydowych pochodzenia roślinnego (m.in. celulozy, pektyny, gumy, śluzy), które nie są rozkładane przez [[enzymy]] trawienne człowieka. Stanowi on substancję balastową odgrywającą istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i rozwoju mikroflory jelitowej. Ma istotne znaczenie w fizjologii i patologii człowieka. Niekiedy jest klasyfikowany jako [[węglowodany nieprzyswajalne]]. Ang.: '''''Dietary fiber''''' | + | '''Błonnik pokarmowy (błonnik, włókno pokarmowe)''' - nieodżywczy [[składniki pokarmowe|składnik pokarmowy]], obejmujący heterogenną grupę substancji polisacharydowych pochodzenia roślinnego (m.in. celulozy, pektyny, gumy, śluzy), które nie są rozkładane przez [[enzymy]] trawienne człowieka. Stanowi on substancję balastową odgrywającą istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i rozwoju mikroflory jelitowej. Ma istotne znaczenie w fizjologii i patologii człowieka. Niekiedy jest klasyfikowany jako [[węglowodany nieprzyswajalne]]. |
+ | |||
+ | Ang.: '''''Dietary fiber''''' |
Aktualna wersja na dzień 12:21, 20 lut 2018
Błonnik pokarmowy (błonnik, włókno pokarmowe) - nieodżywczy składnik pokarmowy, obejmujący heterogenną grupę substancji polisacharydowych pochodzenia roślinnego (m.in. celulozy, pektyny, gumy, śluzy), które nie są rozkładane przez enzymy trawienne człowieka. Stanowi on substancję balastową odgrywającą istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i rozwoju mikroflory jelitowej. Ma istotne znaczenie w fizjologii i patologii człowieka. Niekiedy jest klasyfikowany jako węglowodany nieprzyswajalne.
Ang.: Dietary fiber