Błonnik pokarmowy

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 12:21, 20 lut 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Błonnik pokarmowy (błonnik, włókno pokarmowe) - nieodżywczy składnik pokarmowy, obejmujący heterogenną grupę substancji polisacharydowych pochodzenia roślinnego (m.in. celulozy, pektyny, gumy, śluzy), które nie są rozkładane przez enzymy trawienne człowieka. Stanowi on substancję balastową odgrywającą istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i rozwoju mikroflory jelitowej. Ma istotne znaczenie w fizjologii i patologii człowieka. Niekiedy jest klasyfikowany jako węglowodany nieprzyswajalne.

Ang.: Dietary fiber