Badanie całkowitej diety: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "'''Badanie całkowitej diety''' - metoda dostarczająca informacji umożliwiających ocenę pobrania różnych zanieczyszczeń chemicznych i składniki od...") |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Badanie całkowitej diety''' - metoda dostarczająca informacji umożliwiających ocenę [[pobranie|pobrania]] różnych zanieczyszczeń chemicznych i [[składniki odżywcze|składników odżywczych]] w [[dieta|diecie]] [[populacja|populacji]] w danym kraju. Wykorzystywana w programach monitorowania pobrania tych substancji pochodzących z podstawowych produktów żywnościowych, zebranych w reprezentatywne grupy żywności, w postaci gotowej do spożycia. Służy do określenia wielkości [[narażenie|narażenia]] na substancje szkodliwe lub pobrania substancji pożądanych z dietą. Szczególnie przydatna przy szacowaniu [[narażenie przewlekłe|narażenia przewlekłego]] na chemiczne zanieczyszczenia pobierane z żywnością oraz do analizy jego trendów, a także realizacji [[normy żywienia|norm żywienia]] i ocenie niedoborów żywieniowych. Ang.: '''''Total diet study, TDS''''' | + | '''Badanie całkowitej diety''' - metoda dostarczająca informacji umożliwiających ocenę [[pobranie|pobrania]] różnych zanieczyszczeń chemicznych i [[składniki odżywcze|składników odżywczych]] w [[dieta|diecie]] [[populacja|populacji]] w danym kraju. Wykorzystywana w programach monitorowania pobrania tych substancji pochodzących z podstawowych produktów żywnościowych, zebranych w reprezentatywne grupy żywności, w postaci gotowej do spożycia. Służy do określenia wielkości [[narażenie|narażenia]] na substancje szkodliwe lub pobrania substancji pożądanych z dietą. Szczególnie przydatna przy szacowaniu [[narażenie przewlekłe|narażenia przewlekłego]] na chemiczne zanieczyszczenia pobierane z żywnością oraz do analizy jego trendów, a także realizacji [[normy żywienia|norm żywienia]] i ocenie niedoborów żywieniowych. |
+ | |||
+ | Ang.: '''''Total diet study, TDS''''' |
Aktualna wersja na dzień 12:52, 20 lut 2018
Badanie całkowitej diety - metoda dostarczająca informacji umożliwiających ocenę pobrania różnych zanieczyszczeń chemicznych i składników odżywczych w diecie populacji w danym kraju. Wykorzystywana w programach monitorowania pobrania tych substancji pochodzących z podstawowych produktów żywnościowych, zebranych w reprezentatywne grupy żywności, w postaci gotowej do spożycia. Służy do określenia wielkości narażenia na substancje szkodliwe lub pobrania substancji pożądanych z dietą. Szczególnie przydatna przy szacowaniu narażenia przewlekłego na chemiczne zanieczyszczenia pobierane z żywnością oraz do analizy jego trendów, a także realizacji norm żywienia i ocenie niedoborów żywieniowych.
Ang.: Total diet study, TDS