Badanie spożycia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
 
Linia 1: Linia 1:
'''Badanie spożycia''' - w [[bezpieczeństwo żywności|bezpieczeństwie żywności]]: badanie przeprowadzane w drodze ankietyzacji, najczęściej na wylosowanej próbie [[populacja|populacji generalnej]], lub wśród wybranych subpopulacji w celu określenia wielkości spożycia poszczególnych produktów żywnościowych. Badania takie są wykonywane w celu dostarczenia danych umożliwiających ocenę [[narażenie|narażenia]] na substancje szkodliwe występujące w żywności. Zobacz też: [[badanie całkowitej diety]]. Ang.: '''''Consumption survey'''''
+
'''Badanie spożycia''' - w [[bezpieczeństwo żywności|bezpieczeństwie żywności]]: badanie przeprowadzane w drodze ankietyzacji, najczęściej na wylosowanej próbie [[populacja|populacji generalnej]], lub wśród wybranych subpopulacji w celu określenia wielkości spożycia poszczególnych produktów żywnościowych. Badania takie są wykonywane w celu dostarczenia danych umożliwiających ocenę [[narażenie|narażenia]] na substancje szkodliwe występujące w żywności. Zobacz też: [[badanie całkowitej diety]].
 +
 
 +
Ang.: '''''Consumption survey'''''

Aktualna wersja na dzień 12:50, 20 lut 2018

Badanie spożycia - w bezpieczeństwie żywności: badanie przeprowadzane w drodze ankietyzacji, najczęściej na wylosowanej próbie populacji generalnej, lub wśród wybranych subpopulacji w celu określenia wielkości spożycia poszczególnych produktów żywnościowych. Badania takie są wykonywane w celu dostarczenia danych umożliwiających ocenę narażenia na substancje szkodliwe występujące w żywności. Zobacz też: badanie całkowitej diety.

Ang.: Consumption survey