Bakterie termofilne

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 12:44, 20 lut 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Bakterie termofilne - szeroko rozpowszechnione w przyrodzie drobnoustroje żyjące w gorących źródłach, w nawozie, glebie, fermentujących resztkach roślinnych (np. w tytoniu, sianie), jelitach niektórych zwierząt. Optimum ich wzrostu waha się od 45 do 60oC, ale niektóre z nich są zdolne do wzrostu przy znacznie wyższych temperaturach (powyżej 90oC). Te ostatnie są wykorzystywane w badaniach molekularnych. Z bakterii Thermus aquaticus pozyskiwana jest polimeraza DNA, enzym wykorzystywany w technice PCR, który nie traci aktywności w temperaturze wymaganej do denaturacji DNA.

Ang.: Thermophilic bacteria