Bezpieczeństwo żywności: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Bezpieczeństwo żywności''' - działania administracyjne mające na celu zapewnienie spełniania przez żywność wymagań zdrowotnych obejmujących w szczegól...")
 
Linia 1: Linia 1:
'''Bezpieczeństwo żywności''' - działania administracyjne mające na celu zapewnienie spełniania przez [[żywność]] wymagań zdrowotnych obejmujących w szczególności [[substancje dodatkowe do żywności]], poziomy [[Substancje zanieczyszczające|substancji zanieczyszczających]], [[pozostałości pestycydów]], warunki [[Napromienianie żywności|napromieniania żywności]], [[Cechy organoleptyczne|jakość organoleptyczną]], a także ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością dla zapewnienia [[zdrowie|zdrowia]] i życia człowieka. Ang.: '''''Food safety'''''
+
'''Bezpieczeństwo żywności''' - działania administracyjne mające na celu zapewnienie spełniania przez [[żywność]] wymagań zdrowotnych obejmujących w szczególności [[substancje dodatkowe do żywności]], poziomy [[Substancje zanieczyszczające|substancji zanieczyszczających]], [[pozostałości pestycydów]], warunki [[Napromienianie żywności|napromieniania żywności]], [[jakość]] [[Cechy organoleptyczne|organoleptyczną]], a także ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością dla zapewnienia [[zdrowie|zdrowia]] i życia człowieka. Ang.: '''''Food safety'''''

Wersja z 07:49, 11 sty 2018

Bezpieczeństwo żywności - działania administracyjne mające na celu zapewnienie spełniania przez żywność wymagań zdrowotnych obejmujących w szczególności substancje dodatkowe do żywności, poziomy substancji zanieczyszczających, pozostałości pestycydów, warunki napromieniania żywności, jakość organoleptyczną, a także ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością dla zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Ang.: Food safety