Bezpieczeństwo żywności

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 13:41, 9 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Bezpieczeństwo żywności''' - działania administracyjne mające na celu zapewnienie spełniania przez żywność wymagań zdrowotnych obejmujących w szczegól...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Bezpieczeństwo żywności - działania administracyjne mające na celu zapewnienie spełniania przez żywność wymagań zdrowotnych obejmujących w szczególności substancje dodatkowe do żywności, poziomy substancji zanieczyszczających, pozostałości pestycydów, warunki napromieniania żywności, jakość organoleptyczną, a także ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością dla zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Ang.: Food safety