Bezpieczny poziom spożycia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Bezpieczny poziom spożycia''' - norma żywienia wprowadzona przez FAO/WHO, określająca przedział spożycia Składniki odżywcze|składników...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Bezpieczny poziom spożycia''' - [[Normy żywienia|norma żywienia]] wprowadzona przez FAO/WHO, określająca przedział spożycia [[Składniki odżywcze|składników odżywczych]], w którym przy dolnej granicy nie ma ryzyka [[niedobór pierwotny|niedoboru]], a przy górnej – ryzyka nadmiaru. Ang.: '''''Safe level of intake'''''
+
'''Bezpieczny poziom spożycia''' - [[Normy żywienia|norma żywienia]] wprowadzona przez FAO/WHO, określająca przedział spożycia [[Składniki odżywcze|składników odżywczych]], w którym przy dolnej granicy nie ma ryzyka [[niedobór pierwotny|niedoboru]], a przy górnej – ryzyka nadmiaru.
 +
 
 +
Ang.: '''''Safe level of intake'''''

Aktualna wersja na dzień 12:40, 20 lut 2018

Bezpieczny poziom spożycia - norma żywienia wprowadzona przez FAO/WHO, określająca przedział spożycia składników odżywczych, w którym przy dolnej granicy nie ma ryzyka niedoboru, a przy górnej – ryzyka nadmiaru.

Ang.: Safe level of intake