Białka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Białka (proteiny''') - wielkocząsteczkowe biopolimery zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązanie peptydowe|wiązaniami peptydowym...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Białka (proteiny''') - wielkocząsteczkowe [[biopolimery]] zbudowane z [[aminokwas|aminokwasów]] połączonych ze sobą [[wiązanie peptydowe|wiązaniami peptydowymi]]. Stanowią podstawowy element budowy wszystkich tkanek (białka strukturalne) i wielu substancji biologicznie czynnych (białka funkcjonalne). Ze względu na budowę i skład wyróżnia się białka proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, np. albuminy, globuliny (zob. [[aminokwasy biogenne]]) oraz białka złożone, których składnikiem są również np. barwniki (chromoproteiny), [[kwas nukleinowy|kwasy nukleinowe]] (nukleoproteiny), lipidy (lipoproteiny), cukry (glikoproteiny) czy metale (metaloproteiny). Białka należą do podstawowych [[składniki odżywcze|składników odżywczych]]. Ang.: '''''Proteins'''''
+
'''Białka (proteiny''') - wielkocząsteczkowe [[biopolimery]] zbudowane z [[aminokwas|aminokwasów]] połączonych ze sobą [[wiązanie peptydowe|wiązaniami peptydowymi]]. Stanowią podstawowy element budowy wszystkich tkanek (białka strukturalne) i wielu substancji biologicznie czynnych (białka funkcjonalne). Ze względu na budowę i skład wyróżnia się białka proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, np. albuminy, globuliny (zob. [[aminokwasy biogenne]]) oraz białka złożone, których składnikiem są również np. barwniki (chromoproteiny), [[kwas nukleinowy|kwasy nukleinowe]] (nukleoproteiny), lipidy (lipoproteiny), cukry (glikoproteiny) czy metale (metaloproteiny). Białka należą do podstawowych [[składniki odżywcze|składników odżywczych]].
 +
 
 +
Ang.: '''''Proteins'''''

Aktualna wersja na dzień 12:40, 20 lut 2018

Białka (proteiny) - wielkocząsteczkowe biopolimery zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią podstawowy element budowy wszystkich tkanek (białka strukturalne) i wielu substancji biologicznie czynnych (białka funkcjonalne). Ze względu na budowę i skład wyróżnia się białka proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, np. albuminy, globuliny (zob. aminokwasy biogenne) oraz białka złożone, których składnikiem są również np. barwniki (chromoproteiny), kwasy nukleinowe (nukleoproteiny), lipidy (lipoproteiny), cukry (glikoproteiny) czy metale (metaloproteiny). Białka należą do podstawowych składników odżywczych.

Ang.: Proteins