Białka

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 12:40, 20 lut 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Białka (proteiny) - wielkocząsteczkowe biopolimery zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią podstawowy element budowy wszystkich tkanek (białka strukturalne) i wielu substancji biologicznie czynnych (białka funkcjonalne). Ze względu na budowę i skład wyróżnia się białka proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, np. albuminy, globuliny (zob. aminokwasy biogenne) oraz białka złożone, których składnikiem są również np. barwniki (chromoproteiny), kwasy nukleinowe (nukleoproteiny), lipidy (lipoproteiny), cukry (glikoproteiny) czy metale (metaloproteiny). Białka należą do podstawowych składników odżywczych.

Ang.: Proteins