Białko niepełnowartościowe: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Białko niepełnowartościowe''' - białko pożywienia, które ze względu na nieodpowiedni skład aminokwasowy, tzn. brak lub niewielką za...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Białko niepełnowartościowe''' - [[białka|białko]] pożywienia, które ze względu na nieodpowiedni skład [[aminokwas|aminokwasowy]], tzn. brak lub niewielką zawartość [[Aminokwas egzogenny|aminokwasów egzogennych]], jest w ograniczonym zakresie wykorzystywane do [[biosynteza|biosyntezy]] białek ustrojowych. Nie zapewnia optymalnego wzrostu młodych organizmów oraz utrzymania równowagi azotowej u dorosłych. Białka niepełnowartościowe występują w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w soi, nasionach roślin strączkowych, kukurydzy i pszenicy. Ang.: '''''Non complete protein''''', '''''low value protein'''''
+
'''Białko niepełnowartościowe''' - [[białka|białko]] pożywienia, które ze względu na nieodpowiedni skład [[aminokwas|aminokwasowy]], tzn. brak lub niewielką zawartość [[Aminokwas egzogenny|aminokwasów egzogennych]], jest w ograniczonym zakresie wykorzystywane do [[biosynteza|biosyntezy]] białek ustrojowych. Nie zapewnia optymalnego wzrostu młodych organizmów oraz utrzymania równowagi azotowej u dorosłych. Białka niepełnowartościowe występują w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w soi, nasionach roślin strączkowych, kukurydzy i pszenicy.
 +
 
 +
Ang.: '''''Non complete protein''''', '''''low value protein'''''

Aktualna wersja na dzień 12:40, 20 lut 2018

Białko niepełnowartościowe - białko pożywienia, które ze względu na nieodpowiedni skład aminokwasowy, tzn. brak lub niewielką zawartość aminokwasów egzogennych, jest w ograniczonym zakresie wykorzystywane do biosyntezy białek ustrojowych. Nie zapewnia optymalnego wzrostu młodych organizmów oraz utrzymania równowagi azotowej u dorosłych. Białka niepełnowartościowe występują w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w soi, nasionach roślin strączkowych, kukurydzy i pszenicy.

Ang.: Non complete protein, low value protein