Bioaktywne składniki żywności: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Bioaktywne składniki żywności''' - biocząsteczki nieistotne z punktu widzenia ich wartości odżywczej, wykazujące zdolność oddziaływa...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Bioaktywne składniki żywności''' - biocząsteczki nieistotne z punktu widzenia ich [[Wartość odżywcza|wartości odżywczej]], wykazujące zdolność oddziaływania na procesy biologiczne przebiegające w organizmie człowieka, wpływając na stan jego [[zdrowie|zdrowia]]. Reprezentują różne klasy związków chemicznych, takie jak np. izotiocyjaniany, flawonoidy, kwasy fenolowe czy też [[witaminy]] i składniki mineralne. Ang.: '''''Bioactive food components'''''
+
'''Bioaktywne składniki żywności''' - biocząsteczki nieistotne z punktu widzenia ich [[Wartość odżywcza|wartości odżywczej]], wykazujące zdolność oddziaływania na procesy biologiczne przebiegające w organizmie człowieka, wpływając na stan jego [[zdrowie|zdrowia]]. Reprezentują różne klasy związków chemicznych, takie jak np. izotiocyjaniany, flawonoidy, kwasy fenolowe czy też [[witaminy]] i składniki mineralne.
 +
 
 +
Ang.: '''''Bioactive food components'''''

Aktualna wersja na dzień 12:39, 20 lut 2018

Bioaktywne składniki żywności - biocząsteczki nieistotne z punktu widzenia ich wartości odżywczej, wykazujące zdolność oddziaływania na procesy biologiczne przebiegające w organizmie człowieka, wpływając na stan jego zdrowia. Reprezentują różne klasy związków chemicznych, takie jak np. izotiocyjaniany, flawonoidy, kwasy fenolowe czy też witaminy i składniki mineralne.

Ang.: Bioactive food components