Bioaktywne składniki żywności

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 06:40, 10 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Bioaktywne składniki żywności''' - biocząsteczki nieistotne z punktu widzenia ich wartości odżywczej, wykazujące zdolność oddziaływa...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Bioaktywne składniki żywności - biocząsteczki nieistotne z punktu widzenia ich wartości odżywczej, wykazujące zdolność oddziaływania na procesy biologiczne przebiegające w organizmie człowieka, wpływając na stan jego zdrowia. Reprezentują różne klasy związków chemicznych, takie jak np. izotiocyjaniany, flawonoidy, kwasy fenolowe czy też witaminy i składniki mineralne. Ang.: Bioactive food components