Bromatologia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Bromatologia''' - nauka zajmująca się badaniem żywności: wartością odżywczą, składem chemicznym, zawartością Skła...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Bromatologia''' - nauka zajmująca się badaniem [[żywność|żywności]]: [[wartość odżywcza|wartością odżywczą]], składem chemicznym, zawartością [[Składniki odżywcze|składników odżywczych]] i antyodżywczych, strawnością i przyswajalnością, kalorycznością, obecnością zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, higieną w procesach produkcyjnych, przechowywaniu, przetwórstwie i obrocie. Ang.: '''''Bromatology'''''
+
'''Bromatologia''' - nauka zajmująca się badaniem [[żywność|żywności]]: [[wartość odżywcza|wartością odżywczą]], składem chemicznym, zawartością [[Składniki odżywcze|składników odżywczych]] i antyodżywczych, strawnością i przyswajalnością, kalorycznością, obecnością zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, higieną w procesach produkcyjnych, przechowywaniu, przetwórstwie i obrocie.
 +
 
 +
Ang.: '''''Bromatology'''''

Aktualna wersja na dzień 12:20, 20 lut 2018

Bromatologia - nauka zajmująca się badaniem żywności: wartością odżywczą, składem chemicznym, zawartością składników odżywczych i antyodżywczych, strawnością i przyswajalnością, kalorycznością, obecnością zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, higieną w procesach produkcyjnych, przechowywaniu, przetwórstwie i obrocie.

Ang.: Bromatology