Charakterystyka ryzyka mikrobiologicznego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
 
(Nie pokazano 1 pośredniej wersji utworzonej przez tego samego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
'''Charakterystyka ryzyka mikrobiologicznego''' w [[Mikrobiologia żywności|mikrobiologii żywności]] określenie niekorzystnych skutków dla [[zdrowie|zdrowia]], które mogą wystąpić w danej [[populacja|populacji]], na podstawie oszacowanego zagrożenia i narażenia mikrobiologicznego (zob. szacowane [[zagrożenie mikrobiologiczne]], szacowane narażenie mikrobiologiczne), z uwzględnieniem niepewności.
+
'''Charakterystyka ryzyka mikrobiologicznego''' w [[Mikrobiologia żywności|mikrobiologii żywności]] określenie niekorzystnych skutków dla [[zdrowie|zdrowia]], które mogą wystąpić w danej [[populacja|populacji]], na podstawie oszacowanego zagrożenia i narażenia mikrobiologicznego (patrz też [[szacowanie zagrożenia mikrobiologicznego]], [[szacowanie narażenia mikrobiologicznego]]), z uwzględnieniem niepewności.
  
 
Ang.: '''''Microbiological risk characterization'''''
 
Ang.: '''''Microbiological risk characterization'''''

Aktualna wersja na dzień 12:49, 21 lut 2018

Charakterystyka ryzyka mikrobiologicznego w mikrobiologii żywności określenie niekorzystnych skutków dla zdrowia, które mogą wystąpić w danej populacji, na podstawie oszacowanego zagrożenia i narażenia mikrobiologicznego (patrz też szacowanie zagrożenia mikrobiologicznego, szacowanie narażenia mikrobiologicznego), z uwzględnieniem niepewności.

Ang.: Microbiological risk characterization