Cukry proste GDA

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 20:40, 16 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Cukry proste GDA''' - w systemie znakowania żywności wartością GDA termin oznaczający cukry przyswajalne w krótkim czasie po ich...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Cukry proste GDA - w systemie znakowania żywności wartością GDA termin oznaczający cukry przyswajalne w krótkim czasie po ich spożyciu i dostarczające „szybkiej” energii dla organizmu. Należą do nich monosacharydy i disacharydy. Termin ten nie jest tożsamy z pojęciem „cukry proste” stosowanym w klasyfikacji chemicznej węglowodanów. Zobacz też cukry ogółem GDA.

Ang.: Simple sugars GDA, simple carbohydrates GDA