Denaturacja

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 09:23, 18 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Denaturacja''' - w biochemii: proces w którym białka albo kwasy nukleinowe tracą swoją natywną strukturę, w jakiej występują i...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Denaturacja - w biochemii: proces w którym białka albo kwasy nukleinowe tracą swoją natywną strukturę, w jakiej występują i funkcjonują w organizmie, w wyniku oddziaływania czynników chemicznych (np. kwasy, zasady, nieorganiczne sole i organiczne rozpuszczalniki), fizycznych (np. temperatura, promieniowanie jonizujące). W przypadku białek dochodzi do rozerwania oddziaływań niekowalencyjnych takich jak wiązania wodorowe występujące pomiędzy atomami wodoru (grupy –NH) i atomami tlenu (grupy C=O), należącymi do odległych aminokwasów łańcucha polipeptydowego (zobacz peptydy) oraz rozerwania wiązań kowalencyjnych takich jak mostki disiarczkowe (-S-S-) występujące pomiędzy resztami cysteinowymi. W przypadku kwasów nukleinowych dochodzi do rozerwania wiązań wodorowych występujących pomiędzy zasadami purynowymi i pirymidynowymi (zobacz nukleotyd), czego konsekwencją jest rozdzielenie nici komplementarnych. Odwrotny proces, przywracający naturalną strukturę białek i kwasów nukleinowych nosi nazwę renaturacji.

Ang.: Denaturation