Egzotoksyny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Egzotoksyny (ektotoksyny)''' - silne toksyny białkowe wydzielane do środowiska zewnętrznego (np. żywność) przez niektóre drobnoustroj...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Egzotoksyny (ektotoksyny)''' - silne [[toksyna|toksyny]] [[białka|białkowe]] wydzielane do środowiska zewnętrznego (np. żywność) przez niektóre [[drobnoustroje]], głównie bakterie Gram-dodatnie (np. neurotoksyna laseczki tężca – ''Clostridium tetani'' czy enterotoksyna gronkowca złocistego – ''Staphylococcus aureus'') lub rzadziej przez bakterie Gram-ujemne (np. toksyna przecinkowca cholery – ''Vibrio cholerae''). Większość egzotoksyn jest termowrażliwa ulegając inaktywacji w procesach termicznego przetwarzania [[żywność|żywności]]. Zobacz też: [[intoksykacja]], [[endotoksyna]].
+
'''Egzotoksyny (ektotoksyny)''' - silne [[toksyna|toksyny]] [[białka|białkowe]] wydzielane do środowiska zewnętrznego (np. żywność) przez niektóre [[drobnoustroje]], głównie bakterie Gram-dodatnie (np. neurotoksyna laseczki tężca – ''Clostridium tetani'' czy enterotoksyna gronkowca złocistego – ''Staphylococcus aureus'') lub rzadziej przez bakterie Gram-ujemne (np. toksyna przecinkowca cholery – ''Vibrio cholerae''). Większość egzotoksyn jest termowrażliwa ulegając inaktywacji w procesach termicznego przetwarzania [[żywność|żywności]]. Zobacz też: [[intoksykacja]], [[endotoksyny|endotoksyna]].
  
 
Ang.: '''''Exotoxins'''''
 
Ang.: '''''Exotoxins'''''

Aktualna wersja na dzień 13:15, 20 lut 2018

Egzotoksyny (ektotoksyny) - silne toksyny białkowe wydzielane do środowiska zewnętrznego (np. żywność) przez niektóre drobnoustroje, głównie bakterie Gram-dodatnie (np. neurotoksyna laseczki tężca – Clostridium tetani czy enterotoksyna gronkowca złocistego – Staphylococcus aureus) lub rzadziej przez bakterie Gram-ujemne (np. toksyna przecinkowca cholery – Vibrio cholerae). Większość egzotoksyn jest termowrażliwa ulegając inaktywacji w procesach termicznego przetwarzania żywności. Zobacz też: intoksykacja, endotoksyna.

Ang.: Exotoxins