Egzotoksyny

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 13:15, 20 lut 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Egzotoksyny (ektotoksyny) - silne toksyny białkowe wydzielane do środowiska zewnętrznego (np. żywność) przez niektóre drobnoustroje, głównie bakterie Gram-dodatnie (np. neurotoksyna laseczki tężca – Clostridium tetani czy enterotoksyna gronkowca złocistego – Staphylococcus aureus) lub rzadziej przez bakterie Gram-ujemne (np. toksyna przecinkowca cholery – Vibrio cholerae). Większość egzotoksyn jest termowrażliwa ulegając inaktywacji w procesach termicznego przetwarzania żywności. Zobacz też: intoksykacja, endotoksyna.

Ang.: Exotoxins