Fitoncydy

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 13:09, 20 lut 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Fitoncydy - związki chemiczne należące m.in. do siarczków, disiarczków, sulfotlenków czy izotiocyjanianów, wytwarzane przez rośliny wyższe (np. czosnek, cebula, chrzan, koper, bylica czy jałowiec) o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i pierwotniakobójczym lub hamującym procesy życiowe drobnoustrojów. Wchodzą w skład systemu obronnego roślin. Są zaliczane do związków allelopatycznych. Są wykorzystywane jako środki konserwujące żywność, środki ochrony roślin, biopestycydy, a także stosowane w lecznictwie w preparatach przeciwbakteryjnych.

Ang.: Phytoncides