Fitoncydy: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Fitoncydy''' - związki chemiczne należące m.in. do siarczków, disiarczków, sulfotlenków czy izotiocyjanianów, wytwarzane przez rośliny wyższe (np. czosnek, cebula, chrzan, koper, bylica czy jałowiec) o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i pierwotniakobójczym lub hamującym procesy życiowe [[ | + | '''Fitoncydy''' - związki chemiczne należące m.in. do siarczków, disiarczków, sulfotlenków czy izotiocyjanianów, wytwarzane przez rośliny wyższe (np. czosnek, cebula, chrzan, koper, bylica czy jałowiec) o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i pierwotniakobójczym lub hamującym procesy życiowe [[drobnoustroje|drobnoustrojów]]. Wchodzą w skład systemu obronnego roślin. Są zaliczane do związków [[allelopatia|allelopatycznych]]. Są wykorzystywane jako środki [[Konserwacja żywności|konserwujące żywność]], [[środek ochrony roślin|środki ochrony roślin]], [[biopestycyd|biopestycydy]], a także stosowane w lecznictwie w preparatach przeciwbakteryjnych. |
Ang.: '''''Phytoncides''''' | Ang.: '''''Phytoncides''''' |
Aktualna wersja na dzień 13:09, 20 lut 2018
Fitoncydy - związki chemiczne należące m.in. do siarczków, disiarczków, sulfotlenków czy izotiocyjanianów, wytwarzane przez rośliny wyższe (np. czosnek, cebula, chrzan, koper, bylica czy jałowiec) o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i pierwotniakobójczym lub hamującym procesy życiowe drobnoustrojów. Wchodzą w skład systemu obronnego roślin. Są zaliczane do związków allelopatycznych. Są wykorzystywane jako środki konserwujące żywność, środki ochrony roślin, biopestycydy, a także stosowane w lecznictwie w preparatach przeciwbakteryjnych.
Ang.: Phytoncides