Intoksykacja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Intoksykacja''' - termin używany najczęściej w odniesieniu do zatruć pokarmowych będących wynikiem działania toksyny baktery...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Intoksykacja''' - termin używany najczęściej w odniesieniu do [[Zatrucie pokarmowe|zatruć pokarmowych]] będących wynikiem działania [[toksyna|toksyny]] bakteryjnej wytworzonej w [[żywność|żywności]] przed jej spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbasianym lub enterotoksyną gronkowcową) (zobacz też [[egzotoksyna]], [[toksykoinfekcja]], [[zatrucie pokarmowe]]). Wystąpienie objawów zatrucia nie wiąże się z obecnością żywych komórek bakterii w żywności. Termin ten może również oznaczać [[zatrucie]] substancją chemiczną.
+
'''Intoksykacja''' - termin używany najczęściej w odniesieniu do [[Zatrucie pokarmowe|zatruć pokarmowych]] będących wynikiem działania [[toksyna|toksyny]] bakteryjnej wytworzonej w [[żywność|żywności]] przed jej spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbasianym lub enterotoksyną gronkowcową) (zobacz też [[egzotoksyny]], [[toksykoinfekcja]], [[zatrucie pokarmowe]]). Wystąpienie objawów zatrucia nie wiąże się z obecnością żywych komórek bakterii w żywności. Termin ten może również oznaczać [[zatrucie]] substancją chemiczną.
  
 
Ang.: '''''Intoxication, toxic food poisoning'''''
 
Ang.: '''''Intoxication, toxic food poisoning'''''

Aktualna wersja na dzień 13:12, 20 lut 2018

Intoksykacja - termin używany najczęściej w odniesieniu do zatruć pokarmowych będących wynikiem działania toksyny bakteryjnej wytworzonej w żywności przed jej spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbasianym lub enterotoksyną gronkowcową) (zobacz też egzotoksyny, toksykoinfekcja, zatrucie pokarmowe). Wystąpienie objawów zatrucia nie wiąże się z obecnością żywych komórek bakterii w żywności. Termin ten może również oznaczać zatrucie substancją chemiczną.

Ang.: Intoxication, toxic food poisoning