Intoksykacja: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "'''Intoksykacja''' - termin używany najczęściej w odniesieniu do zatruć pokarmowych będących wynikiem działania toksyny baktery...") |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Intoksykacja''' - termin używany najczęściej w odniesieniu do [[Zatrucie pokarmowe|zatruć pokarmowych]] będących wynikiem działania [[toksyna|toksyny]] bakteryjnej wytworzonej w [[żywność|żywności]] przed jej spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbasianym lub enterotoksyną gronkowcową) (zobacz też [[ | + | '''Intoksykacja''' - termin używany najczęściej w odniesieniu do [[Zatrucie pokarmowe|zatruć pokarmowych]] będących wynikiem działania [[toksyna|toksyny]] bakteryjnej wytworzonej w [[żywność|żywności]] przed jej spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbasianym lub enterotoksyną gronkowcową) (zobacz też [[egzotoksyny]], [[toksykoinfekcja]], [[zatrucie pokarmowe]]). Wystąpienie objawów zatrucia nie wiąże się z obecnością żywych komórek bakterii w żywności. Termin ten może również oznaczać [[zatrucie]] substancją chemiczną. |
Ang.: '''''Intoxication, toxic food poisoning''''' | Ang.: '''''Intoxication, toxic food poisoning''''' |
Aktualna wersja na dzień 13:12, 20 lut 2018
Intoksykacja - termin używany najczęściej w odniesieniu do zatruć pokarmowych będących wynikiem działania toksyny bakteryjnej wytworzonej w żywności przed jej spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbasianym lub enterotoksyną gronkowcową) (zobacz też egzotoksyny, toksykoinfekcja, zatrucie pokarmowe). Wystąpienie objawów zatrucia nie wiąże się z obecnością żywych komórek bakterii w żywności. Termin ten może również oznaczać zatrucie substancją chemiczną.
Ang.: Intoxication, toxic food poisoning