Kwasy tłuszczowe

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 08:27, 30 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Kwasy tłuszczowe''' - grupa alifatycznych, monokarboksylowych kwasów wchodzących w skład tłuszczów pożywienia i lipidów ustrojowych. Różnią się...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Kwasy tłuszczowe - grupa alifatycznych, monokarboksylowych kwasów wchodzących w skład tłuszczów pożywienia i lipidów ustrojowych. Różnią się długością łańcucha węglowego, liczbą i położeniem wiązań podwójnych oraz konfiguracją przestrzenną (cis, trans). Z żywieniowego punktu widzenia, najogólniej dzieli się je na kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Ang.: Fatty acids