Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 08:28, 30 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)''' - kwasy tłuszczowe zawierające jedno podwójne wiązanie w cząsteczce. Należą do nich np. kwas oleopalmitynowy w...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) - kwasy tłuszczowe zawierające jedno podwójne wiązanie w cząsteczce. Należą do nich np. kwas oleopalmitynowy występujący w tłuszczach ssaków, kwas cis-oleinowy występujący w oliwie z oliwek i tranie czy kwas erukowy występujący w rzepaku i gorczycy.

Ang.: Monounsaturated fatty acids, MUFA