Kwasy tłuszczowe nasycone

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 08:30, 30 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Kwasy tłuszczowe nasycone (SFA)''' - kwasy tłuszczowe zawierające nasycony łańcuch węglowodorowy, tj. nie zawierające podwójnych wiązań w cząsteczce. N...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) - kwasy tłuszczowe zawierające nasycony łańcuch węglowodorowy, tj. nie zawierające podwójnych wiązań w cząsteczce. Należą do nich np. kwas palmitynowy obecny w olejach roślinnych oraz kwas stearynowy obecny w tłuszczu zapasowym zwierząt, a także krótkołańcuchowe kwasy obecne w tłuszczach mlecznych. Ich nadmiar w diecie, zwłaszcza kwasu laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, jest niekorzystny z żywieniowego punktu widzenia.

Ang.: Saturated fatty acids, SFA