Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 08:34, 30 sty 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "'''Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone kwasy tłuszczowe, WNKT, PUFA)''' - kwasy tłuszczowe zawierające więcej niż jedno wiązanie podwójne. Na...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone kwasy tłuszczowe, WNKT, PUFA) - kwasy tłuszczowe zawierające więcej niż jedno wiązanie podwójne. Największe znaczenie żywieniowe mają kwasy o 18, 20 i 22 atomach węgla w cząsteczce oraz o dwóch do sześciu podwójnych wiązań. Należą do nich np. kwas α-linolenowy występujący w niewielkich ilościach w tłuszczach roślinnych czy kwas arachidonowy występujący w orzeszkach ziemnych. Niektóre należą do niezbędnych składników odżywczych. Zobacz też: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Ang.: Polyunsaturated fatty acids, PUFA