Toksykoinfekcja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Toksykoinfekcja''' - zatrucie pokarmowe toksyną uwolnioną z komórek bakterii w organizmie człowieka będące następstwem spożycia w...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Toksykoinfekcja''' - [[zatrucie pokarmowe]] [[toksyna|toksyną]] uwolnioną z [[komórka|komórek]] bakterii w organizmie człowieka będące następstwem spożycia wraz z pokarmem żywych [[drobnoustroje|drobnoustrojów]] zdolnych do jej produkcji (np. pałeczki ''Salmonella, Shigella'', chorobotwórcze szczepy ''Escherichia coli'', ''Campylobacter jejuni'' czy ''Clostridium perfringens'') (zob. też [[endotoksyna]], [[intoksykacja]]). Ang.: '''''Toxicoinfection, infective food poisoning'''''
+
'''Toksykoinfekcja''' - [[zatrucie pokarmowe]] [[toksyna|toksyną]] uwolnioną z [[komórka|komórek]] bakterii w organizmie człowieka będące następstwem spożycia wraz z pokarmem żywych [[drobnoustroje|drobnoustrojów]] zdolnych do jej produkcji (np. pałeczki ''Salmonella, Shigella'', chorobotwórcze szczepy ''Escherichia coli'', ''Campylobacter jejuni'' czy ''Clostridium perfringens'') (zob. też [[endotoksyny|endotoksyna]], [[intoksykacja]]). Ang.: '''''Toxicoinfection, infective food poisoning'''''

Aktualna wersja na dzień 13:16, 20 lut 2018

Toksykoinfekcja - zatrucie pokarmowe toksyną uwolnioną z komórek bakterii w organizmie człowieka będące następstwem spożycia wraz z pokarmem żywych drobnoustrojów zdolnych do jej produkcji (np. pałeczki Salmonella, Shigella, chorobotwórcze szczepy Escherichia coli, Campylobacter jejuni czy Clostridium perfringens) (zob. też endotoksyna, intoksykacja). Ang.: Toxicoinfection, infective food poisoning