Węglowodany: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy)''' organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy)''' organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co najmniej jeden z nich musi być asymetryczny), wodoru i tlenu. Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce dzieli się je na [[monosacharydy]] oraz [[węglowodany złożone]] – [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]]. Z punktu widzenia żywieniowego można je podzielić na [[węglowodany przyswajalne]] i [[węglowodany nieprzyswajalne]]. Są ważnym [[składniki odżywcze|składnikiem odżywczym]] i najbardziej ekonomicznym źródłem energii. Ang.: '''''Carbohydrates, saccharides'''''
+
'''Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy)''' organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co najmniej jeden z nich musi być asymetryczny), wodoru i tlenu. Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce dzieli się je na [[monosacharydy]] oraz [[węglowodany złożone]] – [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]]. Z punktu widzenia żywieniowego można je podzielić na [[węglowodany przyswajalne]] i [[węglowodany nieprzyswajalne]]. Są ważnym [[składniki odżywcze|składnikiem odżywczym]] i najbardziej ekonomicznym źródłem energii.
 +
 
 +
Ang.: '''''Carbohydrates, saccharides'''''

Aktualna wersja na dzień 20:31, 16 sty 2018

Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy) organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co najmniej jeden z nich musi być asymetryczny), wodoru i tlenu. Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce dzieli się je na monosacharydy oraz węglowodany złożonedisacharydy, oligosacharydy i polisacharydy. Z punktu widzenia żywieniowego można je podzielić na węglowodany przyswajalne i węglowodany nieprzyswajalne. Są ważnym składnikiem odżywczym i najbardziej ekonomicznym źródłem energii.

Ang.: Carbohydrates, saccharides