Węglowodany: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "'''Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy)''' organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co...") |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy)''' organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co najmniej jeden z nich musi być asymetryczny), wodoru i tlenu. Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce dzieli się je na [[monosacharydy]] oraz [[węglowodany złożone]] – [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]]. Z punktu widzenia żywieniowego można je podzielić na [[węglowodany przyswajalne]] i [[węglowodany nieprzyswajalne]]. Są ważnym [[składniki odżywcze|składnikiem odżywczym]] i najbardziej ekonomicznym źródłem energii. Ang.: '''''Carbohydrates, saccharides''''' | + | '''Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy)''' organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co najmniej jeden z nich musi być asymetryczny), wodoru i tlenu. Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce dzieli się je na [[monosacharydy]] oraz [[węglowodany złożone]] – [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]]. Z punktu widzenia żywieniowego można je podzielić na [[węglowodany przyswajalne]] i [[węglowodany nieprzyswajalne]]. Są ważnym [[składniki odżywcze|składnikiem odżywczym]] i najbardziej ekonomicznym źródłem energii. |
+ | |||
+ | Ang.: '''''Carbohydrates, saccharides''''' |
Aktualna wersja na dzień 20:31, 16 sty 2018
Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy) organiczne związki chemiczne będące hydroksyaldehydami bądź hydroksyketonami, składające się z atomów węgla (co najmniej jeden z nich musi być asymetryczny), wodoru i tlenu. Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce dzieli się je na monosacharydy oraz węglowodany złożone – disacharydy, oligosacharydy i polisacharydy. Z punktu widzenia żywieniowego można je podzielić na węglowodany przyswajalne i węglowodany nieprzyswajalne. Są ważnym składnikiem odżywczym i najbardziej ekonomicznym źródłem energii.
Ang.: Carbohydrates, saccharides