Węglowodany złożone: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzono nową stronę "'''Węglowodany złożone (cukry złożone)''' - węglowodany powstałe w wyniku połączenia wiązaniami O-glikozydowymi dwóch lub wię...") |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Węglowodany złożone (cukry złożone)''' - [[węglowodany]] powstałe w wyniku połączenia [[Wiązanie O-glikozydowe|wiązaniami O-glikozydowymi]] dwóch lub więcej cząsteczek [[monosacharydy|monosacharydów]]. W zależności od długości łańcucha, dzieli się je na [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]]. Ang.: '''''Complex carbohydrates''''' | + | '''Węglowodany złożone (cukry złożone)''' - [[węglowodany]] powstałe w wyniku połączenia [[Wiązanie O-glikozydowe|wiązaniami O-glikozydowymi]] dwóch lub więcej cząsteczek [[monosacharydy|monosacharydów]]. W zależności od długości łańcucha, dzieli się je na [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]]. |
+ | |||
+ | Ang.: '''''Complex carbohydrates''''' |
Aktualna wersja na dzień 20:41, 16 sty 2018
Węglowodany złożone (cukry złożone) - węglowodany powstałe w wyniku połączenia wiązaniami O-glikozydowymi dwóch lub więcej cząsteczek monosacharydów. W zależności od długości łańcucha, dzieli się je na disacharydy, oligosacharydy i polisacharydy.
Ang.: Complex carbohydrates