Węglowodany złożone: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzono nową stronę "'''Węglowodany złożone (cukry złożone)''' - węglowodany powstałe w wyniku połączenia wiązaniami O-glikozydowymi dwóch lub wię...")
 
 
Linia 1: Linia 1:
'''Węglowodany złożone (cukry złożone)''' - [[węglowodany]] powstałe w wyniku połączenia [[Wiązanie O-glikozydowe|wiązaniami O-glikozydowymi]] dwóch lub więcej cząsteczek [[monosacharydy|monosacharydów]]. W zależności od długości łańcucha, dzieli się je na [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]]. Ang.: '''''Complex carbohydrates'''''
+
'''Węglowodany złożone (cukry złożone)''' - [[węglowodany]] powstałe w wyniku połączenia [[Wiązanie O-glikozydowe|wiązaniami O-glikozydowymi]] dwóch lub więcej cząsteczek [[monosacharydy|monosacharydów]]. W zależności od długości łańcucha, dzieli się je na [[disacharydy]], [[oligosacharydy]] i [[polisacharydy]].  
 +
 
 +
Ang.: '''''Complex carbohydrates'''''

Aktualna wersja na dzień 20:41, 16 sty 2018

Węglowodany złożone (cukry złożone) - węglowodany powstałe w wyniku połączenia wiązaniami O-glikozydowymi dwóch lub więcej cząsteczek monosacharydów. W zależności od długości łańcucha, dzieli się je na disacharydy, oligosacharydy i polisacharydy.

Ang.: Complex carbohydrates