Wirulencja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Leksykon NIZP-PZH
Skocz do: nawigacja, szukaj
 
Linia 1: Linia 1:
'''Wirulencja''' - całokształt cech [[drobnoustroje|drobnoustroju]] działającego szkodliwie na organizm, łącznie z wywołaniem stanu chorobowego. Jednym z najważniejszych czynników wirulencji jest adhezja umożliwiająca bezpośredni kontakt [[patogeny|patogenu]] np. z nabłonkiem przewodu pokarmowego. Miarą zjadliwości drobnoustroju jest dawka letalna (LD<sub>50</sub>), wskazująca najmniejszą liczbę drobnoustrojów wprowadzoną do organizmu, która powoduje śmierć 50% zwierząt poddanych doświadczeniu.  
+
'''Wirulencja''' - całokształt cech [[drobnoustroje|drobnoustroju]] działającego szkodliwie na organizm, łącznie z wywołaniem stanu chorobowego. Jednym z najważniejszych czynników wirulencji jest adhezja umożliwiająca bezpośredni kontakt [[patogeny|patogenu]] np. z nabłonkiem przewodu pokarmowego. Miarą [[zjadliwość|zjadliwości]] drobnoustroju jest dawka letalna (LD<sub>50</sub>), wskazująca najmniejszą liczbę drobnoustrojów wprowadzoną do organizmu, która powoduje śmierć 50% zwierząt poddanych doświadczeniu.  
  
 
Ang.: '''''Virulence'''''
 
Ang.: '''''Virulence'''''

Aktualna wersja na dzień 13:09, 1 lut 2018

Wirulencja - całokształt cech drobnoustroju działającego szkodliwie na organizm, łącznie z wywołaniem stanu chorobowego. Jednym z najważniejszych czynników wirulencji jest adhezja umożliwiająca bezpośredni kontakt patogenu np. z nabłonkiem przewodu pokarmowego. Miarą zjadliwości drobnoustroju jest dawka letalna (LD50), wskazująca najmniejszą liczbę drobnoustrojów wprowadzoną do organizmu, która powoduje śmierć 50% zwierząt poddanych doświadczeniu.

Ang.: Virulence