Wirulencja

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 20:23, 10 sty 2018 autorstwa Gswieckowski (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "Wirulencja. Całokształt cech drobnoustroju działającego szkodliwie na organizm, łącznie z wywołaniem stanu chorobowego. Jednym z najważniejszyc...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Wirulencja. Całokształt cech drobnoustroju działającego szkodliwie na organizm, łącznie z wywołaniem stanu chorobowego. Jednym z najważniejszych czynników wirulencji jest adhezja umożliwiająca bezpośredni kontakt patogenu np. z nabłonkiem przewodu pokarmowego. Miarą zjadliwości drobnoustroju jest dawka letalna (LD50), wskazująca najmniejszą liczbę drobnoustrojów wprowadzoną do organizmu, która powoduje śmierć 50% zwierząt poddanych doświadczeniu. Ang.: Virulence