Wskazane dzienne spożycie

Z Leksykon NIZP-PZH
Wersja z dnia 13:02, 20 lut 2018 autorstwa Jkozakowski (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Wskazane dzienne spożycie (GDA) - dobrowolny system znakowania żywności wartością odżywczą polegający na oznakowaniu produktu procentową zawartością wybranych składników odżywczych, w tym: tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów ogółem, białka, błonnika oraz soli (sodu), a także energii w porcji produktu w odniesieniu do wartości referencyjnych ustalanych przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów (Confederation of the Food and Drink Industries of the EU, CIAA). W Polsce wartości te są zatwierdzane przez Instytut Żywności i Żywienia. Celem znakowania żywności wartościami GDA jest przekazywanie konsumentowi informacji mających mu pomóc w świadomym układaniu swojej diety. Ang.: Guideline daily amounts, GDA