Wskazane dzienne spożycie: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | '''Wskazane dzienne spożycie (GDA)''' - dobrowolny system znakowania [[żywność|żywności]] [[wartość odżywcz|wartością odżywczą]] polegający na oznakowaniu produktu procentową zawartością wybranych [[składniki odżywcze|składników odżywczych]], w tym: [[tłuszcze|tłuszczów]], [[kwasy tłuszczowe nasycone|kwasów tłuszczowych nasyconych]], [[węglowodany|węglowodanów]], [[cukry ogółem GDA|cukrów ogółem]], [[białko|białka]], [[ | + | '''Wskazane dzienne spożycie (GDA)''' - dobrowolny system znakowania [[żywność|żywności]] [[wartość odżywcz|wartością odżywczą]] polegający na oznakowaniu produktu procentową zawartością wybranych [[składniki odżywcze|składników odżywczych]], w tym: [[tłuszcze|tłuszczów]], [[kwasy tłuszczowe nasycone|kwasów tłuszczowych nasyconych]], [[węglowodany|węglowodanów]], [[cukry ogółem GDA|cukrów ogółem]], [[białko|białka]], [[błonnik pokarmowy|błonnika]] oraz soli (sodu), a także energii w porcji produktu w odniesieniu do wartości referencyjnych ustalanych przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów (Confederation of the Food and Drink Industries of the EU, CIAA). W Polsce wartości te są zatwierdzane przez Instytut Żywności i Żywienia. Celem znakowania żywności wartościami GDA jest przekazywanie [[konsument|konsumentowi]] informacji mających mu pomóc w świadomym układaniu swojej [[dieta|diety]]. Ang.: '''''Guideline daily amounts, GDA''''' |
Aktualna wersja na dzień 13:02, 20 lut 2018
Wskazane dzienne spożycie (GDA) - dobrowolny system znakowania żywności wartością odżywczą polegający na oznakowaniu produktu procentową zawartością wybranych składników odżywczych, w tym: tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów ogółem, białka, błonnika oraz soli (sodu), a także energii w porcji produktu w odniesieniu do wartości referencyjnych ustalanych przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów (Confederation of the Food and Drink Industries of the EU, CIAA). W Polsce wartości te są zatwierdzane przez Instytut Żywności i Żywienia. Celem znakowania żywności wartościami GDA jest przekazywanie konsumentowi informacji mających mu pomóc w świadomym układaniu swojej diety. Ang.: Guideline daily amounts, GDA